Ικετεύει ο Ζελένσκι για κουβέρτες και θέρμανση: Εκατομμύρια πολίτες θα παγώσουν από τον ψυχοπαθή δικτάτορα

Ο Πούτιν παγώνει την Ουκρανία.

Eκκληση στη Δύση για βοήθεια προς στη χώρα του, που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον ψυχρό χειμώνα,κάνει ο Ζελένσκι.

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, δήλωσε  ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα είναι η πόλη «Κίεβο και η επαρχία του», οι επαρχίες Ζιτομίρ (κεντροδυτικά), Πολτάβα, Τσερκάσι και Κιρόβογκραντ στο κέντρο, Ρίβνε (δυτικά), Χάρκοβο (ανατολικά), Τσερνιγκίβ και Σούμι στα βόρεια

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις από τα ρωσικά χτυπήματα είναι τέτοιες που προγραμματίζονται «πρωτοφανείς» διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με την ιδιωτική ουκρανική εταιρεία DTEK.

«Δυστυχώς, πιο σοβαρές και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε το περιφερειακό τμήμα της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας στο Facebook. «Το ενεργειακό σύστημα της χώρας έχει υποστεί νέες ζημιές», ανέφερε η DTEK, εκτιμώντας «έλλειψη έως και 30% της κατανάλωσης για το Κίεβο».

Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ουκρανία, καταστρέφοντας τουλάχιστον το ένα τρίτο των δυνατοτήτων της σε αυτήν την επαρχία, με τον χειμώνα να έρχεται.

Έτσι, και προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση ολόκληρου του δικτύου διανομής, επιβάλλονται εδώ και μέρες και σε καθημερινή βάση ολιγόωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, κυρίως στο Κίεβο.

Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν κατά τη νύχτα της Τετάρτης, οι προγραμματισμένες διακοπές στο Κίεβο και την επαρχία του θα διαρκούν παραπάνω, «πέντε έως έξι ώρες» έναντι τεσσάρων ωρών που είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, πρόσθεσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου DTEK, ο Ντίμτρο Σακαρούκ , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

Ένα νέο πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, είπε ο Σακαρούκ. «Προειδοποιώ ότι θα είναι δυσάρεστο γιατί πρέπει να αυξηθούν οι ώρες που κάποιος θα πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι την επισκευή των υποδομών».

Από την πλευρά του,  κυβερνήτης της επαρχίας του Κιέβου, Ολέξιι Κουλέμπα κάλεσε την Πέμπτη τον τοπικό πληθυσμό να προετοιμαστεί για «έκτακτες διακοπές ρεύματος για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα» και «να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια με μέτρο». «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και δυστυχώς είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για σταθεροποίηση του συστήματος», είπε σήμερα στο Telegram.

«Σε πολλές πόλεις και συνοικίες της χώρας μας γίνονται διακοπές ρεύματος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν αυτή τη στιγμή αυτές τις διακοπές», πρόσθεσε.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας ζητά επειγόντως από τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν κουβέρτες και γεννήτριες, που θα κρατήσουν ζεστούς τους συμπατριώτες του.

Η Ουκρανία χρειάζεται απελπισμένα βαρύ οπλισμό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη, επίσης, από κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα και γεννήτριες, ώστε να επιβιώσουν οι πολίτες κατά την διάρκεια του βαρύ χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *