Καμία πρόοδος δεν σημειώνεται στο ζήτημα της δημιουργίας του διαδημοτικού καταφύγιου ζώων για τους έξι Δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας.

Τρία χρόνια αργότερα δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα και όλα μοιάζουν να παραμένουν άσκηση επί χάρτου. Η μόνη ουσιαστικά εξέλιξη που υπήρξε είναι η αρχική και είναι η συμφωνία των έξι Δήμων του νομού για την δημιουργία του, που πέρασε και από τα Δημοτικά συμβούλια με τις ανάλογες κινήσεις και δεσμεύσεις ποσών που προβλέπονταν από το εγκριθέν καταστατικό.

Αναφορές για το θέμα έχουν γίνει πολλές φορές κυρίως με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων στο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας, με τον δήμαρχο κ. Τσιάκο να υποστηρίζει πως γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης χώρου, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως πολλές φορές έχει καταγράψει με ρεπορτάζ η ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Τελευταία εικόνα ήταν ότι βρέθηκε κατάλληλος χώρος στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου, γεγονός που μας  είχε επιβεβαιώσει με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Φάνης Στάθης. Δυστυχώς όμως, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας είπε πως ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης από δασική και η επιτροπή αποχαρακτηρισμού απέρριψε το αίτημα. Πρόκειται τόνισε για 30 στρέμματα μεταξύ Φαναρίου και Χάρματος, που δεν έχει καν δέντρα παρά μόνο χαμηλή βλάστηση και θα μπορούσε να αποχαρακτηριστούν.

Μάλιστα ο δήμαρχος Μουζακίου υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητή η μεγάλη σημασία του έργου και να πιέσουν και οι εκπρόσωποί μας στην κυβέρνηση και την Βουλή για να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει.

Καταληκτικά, η λύση της έκτασης στο Δήμο Μουζακίου είναι τη δεδομένη στιγμή στον “αέρα” και άλλη δεν έχει ακουστεί να υπάρχει στο τραπέζι. Πιθανόν να εξετάζονται και εναλλακτικές που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

To πραγματικό όμως ζήτημα δεν είναι το να βρεθεί χώρος αλλά να γίνει αποδεκτός ή να αποφασίσουν οι Δήμοι να επιβάλλουν την απόφασή τους κατανοώντας ότι «η παρασκευή ομελέτας απαιτεί σπάσιμο αβγών». Η λογική της υποχώρησης με την πρώτη αντίδραση δύσκολα θα φέρει θετικά αποτελέσματα για το έργο και είναι κάτι που ο νομός μας το πληρώνει ακόμα με τον ΧΥΤΑ.

Μικροί δήμοι σε όλη την Ελλάδα και αρκετοί στην Θεσσαλία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Δήμο Πύλης, έχουν λάβει άδεια για την δημιουργία καταφυγίου. Προηγήθηκαν κι άλλοι Δήμοι όπως Τρικκαίων, Μετεώρων, Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών, Φαρσάλων.

Το ότι εδώ, σε μία από κοινού πολυετή προσπάθεια, δεν κατέστη ακόμα δυνατόν να γίνει ούτε το βασικό βήμα και τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και το να μην κατασκευαστεί τελικά το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ εξ ολοκλήρου από το ΥΠ.ΕΣ. είναι στοιχείο έντονου προβληματισμού.

Μια σκέψη στο “Έφαγαν τα λεφτά που πήραν για καταφύγια ζώων και τα αδέσποτα κοιμούνται στους δρόμους και τις πλατείες”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: