Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας και ειδικότερα τα Αστυνομικά Τμήματα Υπαίθρου, εξαιτίας απόφασης της πολιτικής ηγεσίας για 24ωρη φύλαξη εξοχικής κατοικίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στη Μάνη.

Η εντολή δόθηκε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και έκτοτε, για τη φύλαξη μιας άδειας κατοικίας, διατίθενται σε καθημερινή βάση έξι αστυνομικοί, οι οποίοι εκτελούν την υπηρεσία τους υπό δυσχερείς συνθήκες, την ίδια στιγμή που η αστυνομική δύναμη στον νομό παραμένει ελλιπής και η εγκληματικότητα αυξάνεται.

«Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των πολιτών», διατρανώνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας, μεταφέροντας μέσω της ΠΟΑΣΥ τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την παραπάνω απόφαση. Μια απόφαση που -όπως σημειώνεται- είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί χωρίς τη περαιτέρω επιβάρυνση του αστυνομικού προσωπικού και των αστυνομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, η ΠΟΑΣΥ καλεί τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Σκούμα, να εξετάσει το αίτημα της Ένωσης «λόγω και των ιδιαζόντων κινδύνων που επωμίζονται οι αστυνομικοί, επιτελώντας το υπηρεσιακό τους καθήκον».

Η Ένωση Υπαλλήλων Λακωνίας στην επιστολή της προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει αναλυτικά: «Εν μέσω της φθινοπωρινής περιόδου και ενώ όλοι μας προετοιμαζόμαστε για τον δυσκολότερο χειμώνα όλων των εποχών σε επίπεδο οικονομικής δυσχέρειας και ενεργειακής κρίσης, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μεταφέρουμε προς πάσα κατεύθυνση την κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες της ΔΑ Λακωνίας και ειδικότερα τα Αστυνομικά Τμήματα Υπαίθρου. Η Ένωση μας έγινε δέκτης πληθώρας καθημερινών διαμαρτυριών συναδέλφων μελών μας, οι οποίοι επικοινώνησαν και συνεχίζουν να επικοινωνούν μαζί μας, περιγράφοντας την δυσχερή υπηρεσιακή κατάσταση που διαβιώνουν και η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία (άρθρα 68-69 και 70 του ΠΔ 141/91), λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση της εγκληματικότητας στον Νομό όπου υπηρετούμε και πρέπει να είμαστε στο πλευρό των πολιτών.»

Οι παράμετροι
που δεν ελήφθησαν υπόψη
Συνεχίζοντας η Ένωση, παραθέτει κάποιες παραμέτρους που κρίνει πως ίσως δεν αξιολογήθηκαν κατά τον σχεδιασμό της απόφασης για την 24ωρη φύλαξη της εξοχικής κατοικίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία βρίσκεται σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν κατοικείται. Συγκεκριμένα:
«1. Η απόσταση της εν λόγω κατοικίας από το ΑΤ Αρεόπολης, το οποίο είναι αρμόδιο για την αστυνόμευση της τοπικής κοινότητας, είναι δεκαπέντε χιλιόμετρα. Η αμέσως κοντινότερη Υπηρεσία είναι το ΑΤ Γυθείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, ενώ η έδρα της ΔΑ Λακωνίας είναι σε απόσταση 64 χιλιομέτρων. Σε όλες αυτές τις αποστάσεις να τονίσουμε την ύπαρξη απαρχαιωμένου οδικού δικτύου στο Νομό Λακωνίας που δυσχεραίνει την μετάβαση από και προς τον στόχο.
2. Για την φύλαξη της κατοικίας διατίθενται σε καθημερινή βάση έξι Αστυνομικοί, ήτοι: ένας Αστυνομικός κατά το ωράριο 06:00-14:00, ένας Αστυνομικός κατά το ωράριο 14:00-22:00, δύο Αστυνομικοί κατά το ωράριο 22:00-06:00 και δύο Αστυνομικοί σε αδιάθετο αλλαγής.
3. Δεν υφίσταται έξωθεν της κατοικίας αλεξίσφαιρη σκοπιά με τα παρελκόμενα εφόδια (ασύρματος, υποπολυβόλο, πυροσβεστήρας, φαρμακείο) και οι εκτελούντες σε διατεταγμένη Υπηρεσία Αστυνομικοί ευρίσκονται μέσα σε υπηρεσιακά οχήματα ασφαλείας με πολιτική περιβολή.
4. Οι συνάδελφοι της φρουράς στερούνται τουαλέτας και νερού για τις σωματικές ανάγκες τους.

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το αρμόδιο ΑΤ Αρεόπολης που είναι στον τομέα ευθύνης του ο ευπαθής στόχος, έχει παρούσα δύναμη δέκα (10) μάχιμων Αστυνομικών, με την οποία θα πρέπει να στελεχώσει τις βάρδιες του Αξιωματικού Υπηρεσίας, τυχόν εποχούμενων περιπολιών, της φρούρησης του ευπαθή στόχου, συγκρότηση Διμοιρίας Υποστήριξης ΔΑ Λακωνίας αλλά και την χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων, λήψη κανονικών αδειών κ.ά. Γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η ελλιπής δύναμη καθιστά αυτό ανέφικτο σε 24 βάση και είναι αδύνατη η καθημερινή ενίσχυση από τα όμορα ΑΤ λόγω λειψανδρίας. Η διάθεση Αστυνομικών από τις Α΄ και Β΄ ΟΠΚΕ της ΔΑ Λακωνίας, αποδυναμώνει αυτές και σπαταλούνται πόροι και επιπλέον εργατοώρες στην μετάβαση των συναδέλφων μας από και προς τον ευπαθή στόχο.»

Τι φοβούνται
οι αστυνομικοί
Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στο νομό αλλά και τους φόβους που εκφράζονται από μέλη του, απευθύνει προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.: «Εμείς δεν είμαστε επιχειρησιακοί παράγοντες και δεν συνδιοικούμε καθώς αυτός δεν είναι ο ρόλος μας. Όμως θεσμικά πρέπει να επεμβαίνουμε για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και με τις προτάσεις μας να ακούγεται και η άποψη των μελών μας, με σκοπό την καλυτέρευση της υπηρεσιακής τους καθημερινότητας και την διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας. Πρόσφατα διαβάσαμε άπαντες την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με πέτρες και μπογιές που σημειώθηκε την 10η Σεπτεμβρίου 2022 στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού μας, όπου πρωταρχικός τους στόχος ήταν η ένοπλη φρουρά του, δηλαδή οι υπηρετούντες Αστυνομικοί. Δεν θα θέλαμε καν να φανταστούμε να συμβεί κάτι παρόμοιο έξωθεν του ευπαθή στόχου στο Νομό μας, καθώς ένας μόνο Αστυνομικός ή και δύο (κατά τις νυχτερινές ώρες), τι θα μπορούσαν να αποτρέψουν, ή κατά πόσο θα μπορούσαν να ενισχυθούν άμεσα σε περίπτωση περιστατικού, όταν το ΑΤ Αρεόπολης δεν συγκροτεί καν εποχούμενη περιπολία ή το κοντινότερο ΑΤ Γυθείου είναι σε απόσταση 30 χιλιομέτρων; Το δε ΑΤ Γυθείου, το οποίο αστυνομεύει την έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, είναι επιφορτισμένο και με την επιτήρηση των κτιρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου, αλλά και με την λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας κατά τις συνεδριάσεις των τακτικών δικαστηρίων και των ΜΟΔ. Ήδη με δυσκολία συγκροτούνται εποχούμενες περιπολίες με έναν μόνο Αστυνομικό και αυτές όχι σε 24ωρη αλλαγή.»

Τα αιτήματα
Για τους λόγους που εκτέθηκαν παραπάνω, η Ένωση προτείνει την άρση της 24ωρης φύλαξης της εξοχικής οικίας και την αντικατάσταση με το μέτρο της συνεχούς επιτήρησης, με εκπονημένο σχέδιο από την προϊσταμένη ΔΑ Λακωνίας.

Εναλλακτικά, εφόσον κριθεί από τους επιχειρησιακούς παράγοντες ότι δεν μπορεί να γίνει η άρση, ζητούν την άμεση ενίσχυση του ΑΤ Αρεόπολης με τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς από Υπηρεσίες εκτός της ΔΑ Λακωνίας και, επιπλέον, να τοποθετηθεί αλεξίσφαιρη σκοπιά έξωθεν της κατοικίας του υπουργού, με όλα τα παρελκόμενα εφόδια όπως προβλέπεται, και να ληφθεί μέριμνα χημικής τουαλέτας ή άλλου πρόσφορου μέσου για τους εκτελούντες υπηρεσία συναδέλφους τους.

«Το έγγραφο αυτό δεν γίνεται για να πλήξουμε την εικόνα του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και του κου Υπουργού μας», επισημαίνει, τέλος, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας, «αλλά θεωρούμε ότι έχουμε κοινούς στόχους και πρωτεύον ζήτημα για εμάς είναι η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε νόμιμο μέσο που απαιτείται». Και τονίζει: «Δεν θα δεχτούμε ως Ένωση οι συνάδελφοι μας να εκτελούν υπηρεσία ως πρόβατα επί σφαγή και να φυλούν ένα άδειο κτίριο, δίχως να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Διοίκησης».

Η επίθεση στο γραφείο
του Τάκη Θεοδωρικάκου
Η απόφαση για 24ωρη φύλαξη της εξοχικής κατοικίας του υπουργού στη Μάνη, ήρθε μετά την επίθεση με πέτρες και μπογιές, που πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 21.35΄ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, στην πολυκατοικία όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου, στον Νέο Κόσμο Αττικής.

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξη σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η οργάνωση «Α*», εξαπολύοντας ταυτόχρονα ευθείες απειλές για κλιμάκωση των επιθέσεων. Χαρακτηριστικά, η οργάνωση ανέφερε πως την επόμενη φορά δεν θα είναι οπλισμένοι μόνο με πέτρες.

Ο υπουργός, σε ανάρτησή του είχε δηλώσει σχετικά: «Κάποιοι θρασύδειλοι έριξαν μπογιές και πέτρες στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται το πολιτικό μου γραφείο. Ελπίζω τα επόμενα βράδια να έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν στην ζωή τους. Έτσι και αλλιώς κανείς δεν πτοείται».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: