Εντείνονται οι πιέσεις στις γαλακτοβιομηχανίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κοκτέιλ αυξανόμενου λειτουργικού κόστους, παραγωγής, μεταφορικών, της εκτίναξης της τιμής του γάλακτος και παράλληλα τη μείωση της κατανάλωσης.

Οι όγκοι των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς εμφανίζονται μεσοσταθμικά μειωμένοι κατά περίπου 7% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που μπορεί να «κρύβεται» απ’ την τελική αξία των πωλήσεων λόγω των πολλαπλών ανατιμήσεων που έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο του 2021 ως σήμερα, ωστόσο δεν μπορεί να δημιουργήσει επαρκή αναχώματα στη μείωση των περιθωρίων κέρδους που συντελείται.

Ειδικά την ώρα που οι εισκομισθείσες ποσότητες γάλακτος παραμένουν αρκετά μικρότερες σε σχέση με πέρυσι γεγονός που με τη σειρά του διαταράσσει την προσφορά σε γάλα και φυσικά τις τιμές. Ήδη οι τιμές που χρεώνουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος είναι γύρω στα 55 λεπτά το λίτρο, από περίπου 38 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ Συνεταιρισμοί πιέζουν ακόμα και για 1,7 ευρώ το λίτρο στο αιγοπρόβειο και 1,5 στο γίδινο σήμερα.

Σύμφωνα δε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 παραδόθηκαν 437.476 τόνοι αγελαδινού γάλακτος έναντι 456.957 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ποσότητα μειωμένη κατά 4,2% περίπου. Την ίδια περίοδο παραδόθηκαν 600.104 τόνοι πρόβειου γάλακτος (600.391 τόνοι πέρυσι), και 144.632 τόνοι γίδινου γάλακτος (149.933 τόνοι πέρυσι).

Για όλους τους παραπάνω λόγους εξάλλου έχει πυροδοτηθεί στον κλάδο ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης και ανακατατάξεων με τους μικρότερους απ’ τη μία να γίνονται στόχοι εξαγοράς και τους μεγαλύτερους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν όσο το δυνατόν καλύτερα όλο το εύρος της αγοράς και παράλληλα να εστιάσουν ή να επεκταθούν σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που μπορεί να τους δώσουν το περιθώριο να συγκρατήσουν την κερδοφορία τους. Μία αναγκαία αναδιάταξη στρατηγικής με φόντο κυρίως την επόμενη μέρα για την οποία ήδη διεξάγεται πόλεμος για το ποιος θα επικρατήσει.

Τη μεγαλύτερη πρόκληση μεταξύ των μεγάλων έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΛΤΑ, δεδομένου ότι η ίδια σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μετασχηματισμού μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τον στόχο που έχει θέσει η CVC να δημιουργήσει «εθνικό πρωταθλητή» μέσω της Dairy Holdings που δημιούργησε κάτω απ’ τον όμιλο Vivartia και συγκέντρωσε τον κλάδο των γαλακτοκομικών.

Προηγούμενο άρθροΕτοιμάζει την Αμερική ο πορνόγερ#ς Μπάιντεν για τις επόμενες πανδημίες
Επόμενο άρθροΧρειάζεται άμεση εκκαθάριση η Ελληνική Αστυνομία: Μπάτσοι τα έπαιρναν και περνούσαν αλλοδαπούς μέσα στη χώρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ