Οι επικριτές των εν εξελίξει σχεδίων για την επέκταση του συστήματος ψηφιακής ταυτότητας της Αυστραλίας προειδοποιούν ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών της – με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ήδη χρησιμοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).

Προς το παρόν, η χρήση μιας ψηφιακής ταυτότητας -γνωστή ως myGovID- στην Αυστραλία είναι προαιρετική και έχει επεκταθεί για ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως για φόρους, πρόνοια, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, η ψηφιακή ταυτότητα είναι υποχρεωτική.

Η εγγραφή προϋποθέτει την παροχή διαφόρων εγγράφων ταυτοποίησης, όπως διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.λπ.

Όμως ο καθηγητής John Hartnett -ένας συνταξιούχος ερευνητής φυσικός που έχει εργαστεί σε ταλαντωτές ζαφειριού με κρυόψυξη (ή “ρολόγια ζαφειριού”) που χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τον αυστραλιανό στρατό- δεν είναι πεπεισμένος ότι το σύστημα θα είναι απρόσβλητο από την κατάχρηση.

Ο Hartnett προειδοποιεί ότι η παραχώρηση κυβερνητικού ελέγχου στην πρόσβαση ενός ατόμου σε υπηρεσίες με μια βολική μορφή ταυτοποίησης θα μπορούσε, στη χειρότερη περίπτωση, να καταστήσει πολύ πιο πιθανή την κατάχρηση εξουσίας στο μέλλον.

“Η ψηφιακή ταυτότητα θα οδηγήσει γρήγορα σε μια ψηφιακή δικτατορία μέσα σε μια ψηφιακή φυλακή”, δήλωσε ο Hartnett στο συνέδριο Building the Digital Prison που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτισμών και Νομικής Θεωρίας της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ στις 12 Οκτωβρίου.

Ο Hartnett υποστήριξε ότι η υποχρεωτική πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες με μια ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα είχε τεχνικά την εξουσία να καθορίζει ποιες υπηρεσίες μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ελέγχονται μέσω αυτού του είδους της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη βαθμολογία που δίνεται σε κάθε άτομο. Αν δεν συμπεριφέρεστε σωστά, η βαθμολογία σας θα ρυθμιστεί σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορείτε να ξεκλειδώσετε καμία υπηρεσία, όπως η αγορά τροφίμων ή τα ταξίδια”, δήλωσε.

“Ρίξτε μια ματιά στην Κίνα αυτή τη στιγμή, με το σύστημα κοινωνικής πίστωσης”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: