Ναι στο πλαφόν του φυσικού αερίου λένε τώρα οι νταβατζήδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Με τη Ρωσία να προχωρά στην προσάρτηση ουκρανικών περιοχών και τα σενάρια για χρήση πυρηνικών όπλων να έχουν δημιουργήσει πανικό, η Κομισιόν προχωρά σε… εν μέρει αλλαγή στάσης, και δέχεται το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά προσωρινά. «Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

Την ίδια στιγμή, έκλεισε η συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, που -όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης- θα περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου αλλά η τιμή υπερβαίνει το πλαφόν που θα συμφωνήσει το G7.
Πάντως, από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι εάν επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, θα διακοπεί η εφοδιασμός της Ευρώπης. «Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με το συμβόλαια; Απλά δεν θα τα εκπληρώσουμε. Δεν θα προμηθεύσουμε ο,τιδήποτε αν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας. Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, τίποτα» έχει δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin. Μάλιστα ο ίδιος έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή του εφοδιασμού θα ταράξει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ενώ κάνοντας αναφορά στο παραμύθι «The Sister-Fox and the Wolf» τόνισε ότι σε περίπτωση πλαφόν «δεν θα μας μείνει τίποτα άλλο να κάνουμε από το να καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να είναι παγωμένη».

Η Ursula von der Leyen προτείνει προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, δήλωσε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε, επίσης, ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη (6/10/2022) ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες που μετάδιδε νωρίτερα το Politico, η στήριξη στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο ενισχύεται. Όπως υποστηρίζουν τρεις διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν στο Politico, οι υπουργοί Ενέργειας από πολλές χώρες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα (5/10/2022) για να βοηθήσουν την Κομισιόν να καταλήξει σε μια κοινή πρόταση αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν αρχικά είχε απορρίψει αίτημα 15 κρατών-μελών της ΕΕ (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται και στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο, είπε, θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Τόνισε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού.
«Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, έκλεισε το βράδυ της Τρίτης (4/10/2022), η συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, όπου θα περιλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου αλλά και το πλαφόν στην τιμή του. Τα νέα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν σήμερα (5/10/2022) από το μπλοκ, εκτός εάν υπάρξουν αντιρρήσεις τις τελευταίας στιγμής από τα κράτη-μέλη.

Απάντηση