Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας- Πότε θα φτάσει η ώρα του Τσιάρα να δικαστεί για καταπάτηση του Συντάγματος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας θα δικαστεί από ειδικό δικαστικό σώμα για φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων σε δύο υποθέσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, που ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους ποινικολόγους προτού διοριστεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπουργός Δικαιοσύνης, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του εναντίον προσωπικών αντιπάλων μέσα στο δικαστικό σώμα, κατηγορία την οποία αρνείται.

Αυτό το ειδικό δικαστήριο, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, ασχολείται με φερόμενα αδικήματα ή παραπτώματα που διέπραξαν μέλη της κυβέρνησης στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους. Αφότου δημιουργήθηκε το 1993, έχει διεξαγάγει μόλις οκτώ επίσημες δίκες.

Κατηγορούμενη ενώπιον του δικαστηρίου, που αποτελείται από βουλευτές και δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας, του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπήρξε, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Κρίθηκε ένοχη για αμέλεια στην υπόθεση της καταβολής μιας κυβερνητικής αποζημίωσης.

Ο Ντιπόν-Μορετί έγινε μέλος της γαλλικής κυβέρνησης το 2020 αφού υπήρξε σφοδρός επικριτής αυτού που αποκάλεσε εξαιρετικά μακρές ποινικές δικαστικές διαδικασίες και του υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *