Ξεφτιλίζει το Ευρωκοινοβούλιο την συμμορία του Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών: “Εξαφανίζεται τα στοιχεία για να γλιτώσετε”

H επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA που έχει συσταθεί για τη χρήση του λογισμικού Predator στο σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών (όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ) ζητάει την συνδρομή της Europol γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «έχουμε αμφιβολίες για την ικανότητα αλλά και για τη θέληση των εθνικών αρχών να ερευνήσουν τις υποθέσεις παράνομων παρακολουθήσεων».

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή έστειλαν επιστολή, στην εκτελεστική διευθύντρια Catherine de Bolle ζητώντας από τον οργανισμό να προτείνει έρευνες για καταχρήσεις λογισμικού υποκλοπής spyware.

Η επιστολή:«Από τον Ιούνιο του 2021 υπάρχει μια σειρά αποκαλύψεων για την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης κατά πολιτών. Οι στόχοι περιλαμβάνουν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΚΟ και δημόσιους λειτουργούς σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ισπανία η Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ενέργειες. Πράγματι δικαστικές έρευνες λαμβάνουν χώρα σε πολλά κράτη μέλη, καθώς και μια ποινική διερεύνηση από το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης.

Υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την ικανότητα και τη θέληση, των εθνικών αρχών να διερευνήσουν σύντομα και σε βάθος. Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή να καταστραφούν στοιχεία.

Αν και μια τέτοια πρόταση δεν είναι δεσμευτική, και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να την απορρίψουν, η Europol θα πρέπει να κάνει ό,τι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, για το συμφέρον των πολιτών της ΕΕ και τη δημόσια ασφάλεια.

Η επιτροπή PEGA, ζητά από τη Europol να εκδώσει πρόταση για έρευνα στα κράτη μέλη που αφορά το ζήτημα».

Απάντηση