Τα διέλυσε όλα ο Πλεύρης: 40% οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στη Βόρεια Ελλάδα

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναισθησιολόγοι ανά τη χώρα και της δραματικές ελλείψεις στον κλάδο τους παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου μέλη των Ιατρικών Εταιρειών του κλάδου, στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής.

“Πρόκειται για μια ειδικότητα με πολλές θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές ικανότητες”, είπε αρχικά η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Άννα Μαλισιώβα.

Ακόμα, η κ. Μαλισιώβα τόνισε ότι το 2019 στα 82 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ήταν κατειλημμένες οι 650 από τις συνολικά 891 οργανικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι και ο μισθός τους είχε συρρικνωθεί κατά πολύ.

Ακόμα ένα βασικό πρόβλημα είναι η μετεκπαίδευση των νέων, κάτι που έχει προταθεί από το 2019, δεν έχει όμως υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα.

“Από 2019 είχε συσταθεί από Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας η ομάδα εργασίας αναισθησιολογίας, η οποία δούλεψε πάνω στην κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης στις υποειδικότητες της αναισθησιολογίας, όπως στην παιδιατρική αναισθησιολογία, στην καρδιοθωρακική και στη μαιευτική”, τόνισε και πρόσθεσε πως ενώ έχει καταρτιστεί ένα πλήρες μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχει κατατεθεί στο ΚΕΣΥ από το 2019 “έχουμε επανειλημμένα ενοχλήσει τους εκάστοτε υφυπουργούς, ώστε να πάρει ΦΕΚ και να προχωρήσει.

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Εκτός από αυτό σε συνεργασία με την Εταιρεία Αλγολογίας και την Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας έχει κατατεθεί ένα πλήρες πρόγραμμα διετούς μετεκπαίδευσης στην αλγολογία, ένα μεγάλο κομμάτι της ειδικότητάς μας που αφορά τόσο τον οξύ όσο και τον χρόνιο πόνο”

Να σημειωθεί ότι περίπου 60 ιατρεία πόνου λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι αναγνωρισμένα από τα νοσοκομεία, ενώ τα στελεχώνουν γιατροί που ήδη δουλεύουν εξαντλητικές βάρδιες.

40% οι ελλείψεις στη Βόρεια Ελλάδα – Δραματική κατάσταση στο Ιπποκράτειο

Από την μεριά της, η Θεοδώρα Αστέρη, πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας, μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ από τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Ανέφερε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όσο και τα νοσοκομεία σε Δράμα και Σέρρες, οι θέσεις στα οποία καλύπτεται από μεταθέσεις και μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία.
Μάλιστα, σημείωσε τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι υποστελεχωμένα κατά 40%.

Στο κομμάτι της ειδικότητας, η κ. Αστέρη σημείωσε ότι ναι μεν τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν ειδικευόμενους αναισθησιολόγους, η ειδικότητα όμως θέλει μια πενταετία για να ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπε, η αναισθησιολογία είναι μια που σημαντική ειδικότητα για ένα νοσοκομείο, αλλιώς αυτό θα κρίνεται ως “ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας”.

Μια ειδικότητα που “κρύβει” πολλές αλλες

Το παρών στην συνέντευξη τύπου έδωσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, Αθηνά Βαδαλούκα.

Όπως είπε η κ. Βαδαλούκα, ο αναισθησιολόγος, εκτός από τη δική του ειδικότητα έχει γνώσεις και παθολόγου, και καρδειοχειρουργού και ό,τι άλλο χρειαστεί για να συμβάλλει σε μια επέμβαση, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην μετεγχειρητική διαδικασία που ακολουθείται από τον αναισθησιολόγο, κατά κύριο λόγο.

Αναφορικά με τα ιατρεία Πόνου και Παρηγορητικής, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τη ζωή ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ή βρίσκονται σε τελικό στάδιο μιας ασθένειας, τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε αδιέξοδο αφού θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και ταυτόχρονα όλα τα οργανικά κενά” .

Μάλιστα, τα ιατρεία πόνου είναι αδύνατον να λειτουργούν με τους υπάρχοντες γιατρούς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα κάποια να κλείνουν.

Απάντηση