Μισέλ Γκολντμαν: “Έπρεπε να είχα μιλήσει νωρίτερα για την επιδείνωση του καρκίνου από τα εμβόλι@ φοβήθηκα τους αντιεμβολι@στές”

Ο Βέλγος ιολόγος Μισέλ Γκόλντμαν γνώριζε καλά ότι εκθέτοντας δημόσια μια πιθανή παρενέργεια και ειδικά χωρίς απτές αποδείξεις, θα προκαλούσε πανικό. Τα τελευταία χρόνια είχε ήδη παρατηρηθεί αύξηση της παραπληροφόρησης κατά των εμβ#λίων, και οι αρνητές – διαδηλωτές είχαν απειλήσει μέχρι και με θάνατο τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας . Ο Μισέλ Γκόλντμαν γνώριζε καλά όλη αυτή την τάση και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης όσον αφορά τα εμβόλια στο διαδίκτυο, πριν καν αρχίσει να εντείνεται η πανδημία. Αν λοιπόν τώρα μοιραζόταν τη δική του εμπειρία με τον καρκίνο, αυτό θα ήταν κάτι που θα έριχνε λάδι στη φωτιά… Όμως αυτός δεν ήταν λόγος για να μείνει σιωπηλός, αντίθετα ήταν ένας λόγος να μιλήσει προσεκτικά και από τη σκοπιά του ειδικού επιστήμονα.

Κατ’ αρχάς, πριν ο Μισέλ επιχειρήσει να λύσει το αίνιγμα της δημοσιοποίησης της ιστορίας του, θα έπρεπε να πολεμήσει τον καρκίνο. Πριν από ένα χρόνο βρέθηκε σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου στις Βρυξέλλες, αρκετά φοβισμένος, ενώ οι νοσοκόμες συνέδεσαν μια γραμμή έγχυσης στον καθετήρα που είχε συνδεθεί με την κλείδα του. Μετά τόσα χρόνια γιατρός, ήταν ξαφνικά ασθενής. Τα άτομα με το είδος του λεμφώματος του, έχουν περίπου μόνο 30% πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο από πέντε χρόνια και η επιθετικότητα της νόσου του σήμαινε ότι τα φάρμακα θα έπρεπε να είναι ισχυρά. Οι παρενέργειες περιλάμβαναν δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα στο δέρμα, ακόμη και μόνιμη νευρική βλάβη. Ο Μισέλ δεν παρουσίασε κανένα από αυτά τα συμπτώματα αλλά ένιωθε πολύ αδύναμος. Ανάρρωσε στο σπίτι και για αρκετές μέρες και ένιωθε ανήμπορος να κάνει το παραμικρό.

Μόλις επέστρεψε στην κανονικότητα, άρχισε να διαβάζει για τον καρκίνο. Είχε αρκετές εβδομάδες μέχρι την επόμενη χημειοθεραπεία, πράγμα που σήμαινε ότι είχε αρκετές εβδομάδες για να μελετήσει αν το εμβόλι# είχε πράγματι επιταχύνει το λέμφωμα του και αν άλλοι καρκινοπαθείς θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από τα εμβόλι@.

Απάντηση