Αυτή είναι η ανάπτυξη που σας λένε: Εκτός αγορών το ελληνικό ομόλογο

Σοκάρουν οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, θυμίζοντας ότι η κρίση χρέους και οι μαύρες εποχές που βίωσε η ελληνική οικονομία μπορούν να επανέλθουν αν και όχι με την ένταση, την κλίμακα και το βάθος του 2012…
Ωστόσο το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…

Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά το ελληνικό δημόσιο δανειζόταν με μεγάλη συχνότητα ωστόσο οι καλές μέρες έχουν παρέλθει.

Το 10ετές ομόλογο έφθασε στο 5% με προοπτική να φθάσει στο 6,5%… ωστόσο μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται και στο Ιταλικό 10ετές με απόδοση 4,74% και το Γερμανικό 10ετές ομόλογο στο 2,23%…

Οι αγορές έκλεισαν για την Ελλάδα

Η κατά τα άλλα αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία με αύξηση ΑΕΠ 5,5% δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Το παραμύθι της εικονικής πραγματικότητας αποκαλύπτεται, οι συνθήκες στις αγορές είναι ζοφερές, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο θα υποχωρούν τα χρηματιστήρια και ο φαύλος κύκλος θα οδηγήσει πολύ υψηλότερα τα επιτόκια στα ομόλογα και πολύ χαμηλότερα τα χρηματιστήρια και τις μετοχές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταλήξει στις παρυφές των 700 μονάδων και δεν αποκλείεται και καθοδική διάσπαση προς τις 680 μονάδες, εφόσον δούμε το 10ετές ομόλογο στο 6,5%.

Η ΕΚΤ έτοιμη να ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό για Ελλάδα και Ιταλία

Οι μεγάλοι ασθενείς της Ευρώπης με όρους κρατικού χρέους είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η Ελλάδα παραμένει ακραία προβληματική χώρα αφού το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 394 δισεκ. ενώ στην Ιταλία κερδοσκοπικά παιχνίδια εκτυλίσσονται εις βάρος της μεγάλης νικήτριας των εκλογών της Meloni και της πατριωτικής δεξιάς.
Ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά, εφόσον σπάσει η σχέση spreads μεταξύ των ελληνικών ομολόγων στο 5% έναντι των Γερμανικών στο 2,23%…
Όσο η διαφορά των ομολόγων παραμένει κοντά στις 250 μονάδες βάσης ή 2,5% δεν θα υπάρξει παρέμβαση αλλά εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ σε Ελλάδα και Ιταλία.
Ειδικά για την Ελλάδα όπου το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *