Έκανε το άσπρο-μαύρο για τις ΜΕΘ η συμμορία του Μαξίμου και έστειλε στον τάφο τόσο κόσμο

Το μαύρο… άσπρο προσπαθούσαν να κάνουν οι υπουργοί και οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τους θανάτους στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων. Έλεγαν τότε πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να… τεκμηριώνει ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι εμφανώς μεγαλύτερη για όσους νόσησαν βαριά με Covid19.

Όπως αποδείχτηκε ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, όχι μόνο γνώριζαν, αλλά έλεγαν ψέματα ακόμα και από το βήμα της Βουλής, τη στιγμή που πολίτες έχαναν τη ζωή τους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Τρανές αποδείξεις αποτελούν οι δύο μελέτες Λύτρα που αποδεικνύουν πως η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός Εντατικών.

Όλο αυτόν τον καιρό ακούστηκαν πολλοί ισχυρισμοί από κυβερνητικά χείλη. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες που ακούστηκαν ανήκει στον Στέλιο Πέτσα που είχε πει το αμίμητο: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».

Ωστόσο, το κυβερνητικό αφήγημα διαψεύδουν τα αδιάσειστα στοιχεία και η ωμή πραγματικότητα, όπως είχε συμβεί και σε πρώτο χρόνο με τη μελέτη – βόμβα από Τσιόδρα και Λύτρα που έδειξε αυξημένη θνητότητα 87% σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ.

Όμως, ο Πέτσας, πλήρως εναρμονισμένος στο κυβερνητικό αφήγημα περί… αλάνθαστης διαχείρισης της πανδημίας, είχε πει σε συνέντευξή του: «Μια κλίνη ΜΕΘ έχει γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό. Προστατεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων, αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο πηγάδι χωρίς πάτο και επίσης κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε πάντα όποιος έχει ανάγκη νοσηλείας, να την βρει, είτε για κορονοϊό ή άλλο οποιοδήποτε θέμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «αντ’ αυτού» Γιώργος Γεραπετρίτης, που ερχόταν να τεκμηριώσει την αναλγησία της κυβέρνησης για την επιλογή της να μην ενισχύσει όσο πρέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%» ανέφερε τότε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας, αντί να απολογηθεί για τις σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ και ιδίως τις σοβαρές ελλείψεις σε ΜΕΘ που ήδη κόστιζαν επιπλέον ζωές ασθενών.

Μάλιστα, τότε δεν δίσταζε να φτάσει τον παραλογισμό του σε άλλο επίπεδο, με αναφορές όπως «οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση, θα πρέπει πρώτα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις Μονάδες», θέλοντας προφανώς να μας πείσει πως φταίει το γεγονός πως δεν έχουμε ατομική ευθύνη, και όχι η κυβέρνηση που δεν φρόντισε για την επάρκεια τους.

Την ίδια περίοδο, ο Μάκης Βορίδης, ανέλαβε να απαξιώσει την αξία των ΜΕΘ, περιγράφοντας τη νοσηλεία σε αυτές ως μία «ιατρική πράξη» κατά την οποία «δεν έχουμε μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη», και μάλιστα, ομολογώντας πως ο ίδιος αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως «αναρμόδιο».

«Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που γεμίζουν πλήρως (σ.σ. οι ΜΕΘ), και επομένως κάπου πρέπει να γίνει αυτή η ιατρική πράξη η οποία χρειάζεται. Αυτή γίνεται αντί για τις ΜΕΘ, αυτό είπε ο πρωθυπουργός, στις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Τώρα, το επίπεδο νοσηλείας ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι το ίδιο; Η απάντηση που νομίζω προκύπτει από αυτό που άκουσα να λέει ο υπουργός Υγείας είναι, ότι προφανώς είναι αυξημένο το επίπεδο νοσηλείας και φροντίδας στις ΜΕΘ. Αλλά για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι η παροχή ενός αναπνευστήρα, αυτό είναι το οποίο γίνεται. Δεν έχουμε δηλαδή μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη. Έχουμε τη συγκεκριμένη…» ήταν η… αγόρευση του συνηγόρου της κυβέρνησης από τηλεοράσεως ΣΚΑΪ ανέφερε ευθαρσώς ο Μ. Βορίδης, ενώ στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει ακόμα πιο καθαρή απάντηση στο ερώτημα για το εάν οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο εκτός ΜΕΘ.

«Η απάντηση λοιπόν είναι, και αυτό σας το λέω από μία επικοινωνία και μία συζήτηση, γιατί αυτό σας μεταφέρω, μη αρμοδίως εγώ. Από μία συζήτηση που είχα με τον υπουργό Υγείας, είναι ότι αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε, και δεν βλέπουνε διαφοροποίηση. Αυτό είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τι; Ότι εντέλει, αυτό το είδος νοσηλείας δεν φαίνεται ότι έχει επίπτωση στατιστική ως προς το αποτέλεσμά της» απάντησε ο υπουργός, αναγκάζοντας ακόμα και τους παρουσιαστές να σχολιάσουν πως «δεν είναι κανονικό πάντως», και εκείνον να αρκείται να προσθέσει «η απάντηση είναι ότι θα θέλαμε όλοι να είναι στη ΜΕΘ. ‘Ντάξει;».

Ακόμα και ο Γιάννης Οικονόμου, ως εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης βέβαια, έσπευσε να υπερασπιστεί τη γραμμή της κυβέρνησης: «Όπως έχει αποσαφηνιστεί πάρα πολλές φορές και από δηλώσεις του υπουργού Υγείας, και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, και από τους ειδικούς στα νοσοκομεία, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία, ή να είναι στατιστικά στοιχεία αυτά επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη».

Το θέμα είναι από εδώ και πέρα όμως τι γίνεται! Θα λογοδοτήσει κανείς από αυτούς, ή θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν την έρευνα του κ. Λύτρα;

Απάντηση