Οι δικαιούχοι είναι τελικά λιγότεροι από τους μισούς που είχαν ανακοινώσει.


Άλλη μία εξαγγελία του πρωθυπουργού προτού καν αρχίσει να υλοποιείται αποδεικνύεται ότι ήταν μία καλοστημένη απάτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ακριβώς πριν από 10 μέρες ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέα ζευγάρια, ωστόσο τα… ψιλά γράμματα έκρυβαν μία δυσάρεστη έκπληξη: η εξαγγελία δεν αφορά 10.000 στεγαστικά δάνεια, αλλά 10.000 ωφελουμένους! Επομένως, τα δάνεια αυτά θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα μισά, δηλαδή 5.000, καθώς αφορούν ζευγάρια, ηλικίας 25 έως 39 ετών, ενώ εάν στους ωφελουμένους προσμετρώνται και τα παιδιά, τότε θα είναι προφανώς ακόμα λιγότερα.

Αντίστοιχου μεγέθους απάτη είχε στήσει ακριβώς έναν χρόνο πριν ο πρωθυπουργός, πάλι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν είχε κάνει τότε λόγο για ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων ύψους 1.200 ευρώ. Αφού πρώτα η κυβέρνηση άφησε σκοπίμως να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ποσό αυτό θα αφορά μηνιαίο μισθό, ως ένα σοβαρό κίνητρο για να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό, ήρθε λίγες ημέρες μετά η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που διευκρίνισε ότι τα 1.200 ευρώ θα δοθούν σε εργαζομένους και εργοδότες και μάλιστα για έξι μήνες. Δηλαδή το τελικό ποσό για τους νέους ήταν το… αστρονομικό χαρτζιλίκι των 100 ευρώ τον μήνα, που όμως μπορεί να φτάνει και τα 50 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Τη μεγαλύτερη, όμως, απάτη επιφύλασσε ο πρωθυπουργός για τους συνταξιούχους: εν πρώτοις, προεκλογικά έταζε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και την «προσωπική διαφορά» που πετσοκόβει τις συντάξεις. Ωστόσο τη διατήρησε αναλλοίωτη και ακριβώς εξαιτίας αυτού, από τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν από την επόμενη άνοιξη, ύψους περίπου 6,5%, αποκλείονται περίπου 800.000 συνταξιούχοι, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που θα λάβουν αυξήσεις-ψίχουλα.