Τεράστιο φιάσκο το “ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή”. Πήραν από ελάχιστοι έως μηδαμινοί δικαιούχοι, μία κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την παράταση του μάλλον αποτυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» έως την 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση ελήφθη, αφενός, γιατί σημαντικός αριθμός των vouchers δεν έχει ακόμα εξαργυρωθεί και, αφετέρου, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι επιπλέον 200.000 δικαιούχοι, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα της ΔΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση στοιχεία έρευνας της εταιρίας μετρήσεων αγοράς GFK, το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος η αγορά κινήθηκε σημαντικά πτωτικά, με μείωση -11,1% σε πωλήσεις τεμαχίων και με -5,1% σε τζίρο. Οι πωλήσεις κλιματιστικών στο εφτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2022 ήταν μειωμένες κατά 10,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.Σε επίπεδο τζίρου, η κατηγορία των κλιματιστικών σημείωσε επίσης πτώση, με -1,2% στο επτάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο, στα 102.970.000 ευρώ, έναντι 104.220.000 ευρώ πέρυσι. Στην κατηγορία που περιλαμβάνει ψυγεία και καταψύκτες, ναι μεν ο τζίρος αυξήθηκε στα 278.060.000 ευρώ, από 107.730.000 ευρώ (+1,9%), ωστόσο οι πωλήσεις τεμαχίων ήταν μειωμένες στα 727.450, από 760.009 πέρυσι (-4,3%).

Σε ό,τι αφορά το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», συνολικά υποβλήθηκαν 879.026 αιτήσεις, από τις οποίες μόνο οι 151.450 κατατάχθηκαν στις «οριστικά επιλέξιμες». Οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση των επιταγών που τους αναλογούν, αρκεί να έχουν λάβει στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού ενημέρωση για την έγκριση της αίτησής τους και τη δυνατότητα έκδοσης των επιταγών τους. Αφού λάβουν το ενημερωτικό SMS, μπορούν να συνδέονται στην ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet, να επιλέγουν το μενού «Οι επιταγές μου» και να κάνουν έκδοση επιταγών.

Οσον αφορά τους επιπλέον 200.000 πολίτες, θα επιλεγούν από τη δεξαμενή των επιλαχόντων, βάσει μορίων που έλαβε ο κάθε αιτών. Κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται νέα φάση υποβολής αιτήσεων. Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν μέσω SMS, αλλά θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους μέσω από την ειδική πλατφόρμα για το «Αλλάζω Συσκευή», που βρίσκεται στο vouchers.gov.gr.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει διευκρινίσει ακόμα πότε θα ανακοινωθούν οι νέοι δικαιούχοι και, επομένως, πότε θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα νέα SMS.

Απάντηση