Δεν βγήκε τελικά λευκός καπνός στη σημερινή σύνοδο υπουργών Ενέργειας, με τα «27» κράτη – μέλη της ΕΕ να τοποθετούνται σε διαφορετικά στρατόπεδα αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει των ιστορικών αποφάσεων για να μπει ένα «φρένο» στη ραγδαία αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, είχαν τεθεί μία σειρά από προτάσεις.

Τα υπέρ και τα κατά
Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα, για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε επιφύλαξη.

Για την πρόταση περί μηχανισμού ανάκτησης εσόδων, την στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Πηγές ανέφεραν ότι η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή

Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, ενώ τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία και αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

Έρχονται νέου τύπου επιδοτήσεις για το ρεύμα
Στην έκτακτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Και τόνισε ότι ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Η Επίτροπος Ενέργειας, απευθυνόμενη προς τον κ. Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ