«Δεν υπάρχει άλλη λέξη να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που οι λογαριασμοί του ρεύματος εκτοξεύτηκαν στα ουράνια, το ΜέΡΑ25 είχε πει να υπάρξει ένα πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής: η τιμή της ενέργειας να υπολογίζεται δηλαδή με βάση τον τρόπο παραγωγής ανά μονάδα κι έτσι η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής της συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (πχ 5%).

Προσέθεσε πως αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει αυτή την απλή μέθοδο τιμολόγησης από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα είχαμε έως σήμερα τιμές ρεύματος τουλάχιστον 50% χαμηλότερες, χωρίς καμία απολύτως επιδότηση -και άρα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή του δημόσιου χρέους, δηλαδή των πολιτών- και ιδιαίτερα των νέων και καμία ζημιά για τους παραγωγούς ενέργειας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως την 6η Ιουλίου που μας πέρασε, η κυβέρνηση νομοθέτησε κάτι που, φαινομενικά, έμοιαζε θετικό κι όταν το είδε, αναθάρρησε, όπως είπε. Με υπουργική απόφαση (που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Φύλλο 3517, 6η Ιουλίου 2022), καθορίστηκε διαφορετική σταθερή διοικητική χονδρική τιμή για μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά (112 ευρώ) και από ΑΠΕ (85 ευρώ) ενώ για λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου καθορίστηκε κυμαινόμενη διοικητική χονδρική τιμή μέσω αριθμητικού τύπου που δίνει τιμές οι οποίες δεν ξεπερνούν σημαντικά το μέσο κόστος παραγωγής.