Αστυνομία παντού πλέον βάζει η κατοχική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρόσχημα την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των δημόσιων χώρων αλλά Ο σκοπός είναι να ιδρύσει μία κοινωνία αστυνομοκρατίας στην οποία ο πολίτης θα φοβάται να αντιδράσει και να μιλήσει κάτι ανάλογο έγινε και στα πανεπιστήμια όπου εγκαίνια έκανε η πανεπιστημιακή αστυνομία με πλήθος αντιδράσεων από τους φοιτητές:
Ένταση προκλήθηκε στη συγκέντρωση φοιτητών στο ΕΚΠΑ όταν οι φοιτητές πλησίασαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση χημικών.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα (5/9), με περιπολίες στο Campus του ΕΚΠΑ. Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η δράση της, με φοιτητές να έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο και να αποδοκιμάζουν κατά την άφιξη των αστυνομικών που απαρτίζουν το νέο σώμα.

Η κατάσταση ήταν εξαρχής έκρυθμη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ωστόσο ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν πιο έντονες το πρωί της Τρίτης (6/9).Το βράδυ της Δευτέρας (5/9), πάντως, στον χώρο συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 φοιτητές οι οποίοι διαδήλωσαν εναντίον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, έχοντας στο πλευρό τους και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα τοποθετηθούν αρχικά σε 4 campus: ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνούπολη ΕΜΠ. Στα ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνούπολη ΕΜΠ θα ξεκινήσουν περιπολίες σε δεύτερη φάση.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αναλάβει την προστασία των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων, όπου τους υποδειχθεί από τις πρυτανικές αρχές.