Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε «εντελώς» τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εξαιτίας εργασιών συντήρησης που πρόκειται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Οι εργασίες «σε έναν σταθμό συμπίεσης αερίου έχουν ξεκινήσει», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Telegram.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ Η ΓΑΛΛΙΑ

Η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, δήλωΗ επικεφαλής της αρμόδιας γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CRE Εμανουέλ Βαργκόν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία θα έχει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς.

“Δεν ανησυχούμε πάρα πολύ για την δυνατότητά μας να έχουμε επαρκή ποσότητα αερίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο”, σημείωσε η Βαργκόν σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο LCI.

Επίσης δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει επιτύχει την πλήρωση των αποθεμάτων της φυσικού αερίου κατά 100% ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή τις αρχές του Οκτωβρίου.

“Για το φυσικό αερίο, η τιμή προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την απόκτηση του όγκου που χρειαζόμαστε”, επεσήμανε ωστόσο.

Λόγω των διακοπών σε διάφορους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, η χώρα –η οποία παραδοσιακά ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας– μπορεί να χρειαστεί προσωρινά να εξαρτηθεί από εισαγωγές, διευκρίνισε.

“Οι τρέχουσες τιμές ενέργειας αντικατοπτρίζουν το χειρότερο σενάριο”, σύμφωνα με την ίδια, η οποία σημείωσε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν να υπάρξει υψηλή ζήτηση λόγω ενός ιδιαιτέρως κρύου χειμώνα σε συνδυασμό με χαμηλή τροφοδοσία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εξαιτίας ημερών χωρίς ηλιοφάνεια και ανέμους.

Η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να είναι εφικτό να μειωθεί η γαλλική κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέσω μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης ρεύματος όπως συνιστά η κυβέρνηση.

“ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ”

Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης.

Η προσωρινή διακοπή αναμένεται να διαρκέσει ως τις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Τον Ιούλιο η Gazprom είχε προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης του ίδιου αγωγού για δέκα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων είχε και πάλι διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τότε έφταιγε, σύμφωνα με τη Μόσχα, μία τουρμπίνα η οποία δεν μπορούσε να σταλεί στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Η Γερμανία, όπου βρισκόταν η τουρμπίνα, από την πλευρά της είχε απαντήσει ότι η Μόσχα είναι αυτή που εμποδίζει την αποστολή της.

Στη συνέχεια η εταιρεία επανέλαβε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, όμως μείωσε λίγο ακόμη την ποσότητά τους στο 20% της κανονικής χωρητικότητας του Nord Stream.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω του Nord Stream έφτανε στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο των 153 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που αγοράζει ετησίως το μπλοκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ