Ράλι άνω του 20% κατέγραψε η μετοχή της Gazprom μετά την ανακοίνωση των θεαματικών κερδών που κατέγραψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός κατά το πρώτο μισό του έτους. Ανάμεσα στους μετόχους που… τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση είναι φυσικά και το Κρεμλίνο, δεδομένου πως ελέγχει το 49,3% του Ομίλου.

Ο ρωσικός γίγαντας είδε τα κέρδη του να υπερδιπλασιάζονται στα 2,5 τρισ. ρούβλια ή 41,75 δισ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο, χάρη βεβαίως στην εκτόξευση των ενεργειακών τιμών. Σχεδόν τα μισά από τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στα ταμεία του Πούτιν, καθώς το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε παχυλό μέρισμα ύψους 51,03 ρουβλίων ανά μετοχή. Αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ροή σχεδόν είκοσι δισ. «ζεστού χρήματος» στα κρατικά ταμεία έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως το ράλι των τιμών των commodities έχει σώσει κυριολεκτικά τη ρωσική οικονομία από τη τεράστια ζημιά που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν οι κυρώσεις. Μόλις νωρίτερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως για το πρώτο εξάμηνο, η επιβράδυνση για τη ρωσική οικονομία κυμάνθηκε μόλις στο 0,4% κόντρα στα καταστροφικά σενάρια που κυκλοφορούσαν στις αρχές του πολέμου.

Οι κυρώσεις μείωσαν τις ρωσικές εξαγωγές προς τη Δύση, όμως η Μόσχα διασφάλισε εύκολα εναλλακτικούς αγοραστές κυρίως από την Ασία.

Προηγούμενο άρθροΤα διέλυσε όλα ο Πλεύρης: Τέλος τα τακτικά χειρουργεία στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΌλα για την υγεία: Άφησαν ακατάλληλο τεστ Covi-d να κυκλοφορεί ενώ γνώριζαν ότι έπρεπε να αποσυρθεί

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ