Ο Ίλον Μασκ φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επένδυσης σε εταιρεία αντίπαλη της δικής του Neuralink, η οποία αναπτύσσει τσιπ εγκεφάλου.

Η Neuralink, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Έλον Μασκ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ενός μικροτσίπ, μίας εμφυτεύσιμης διεπαφής εγκεφάλου, ήδη από το 2016.

Θα θυμάστε την περίφημη παρουσίαση, που είχε κάνει η εταιρία Neuralink για να δείξει την πρόοδο των εργασιών της, παρουσιάζοντας έναν πίθηκο να ελέγχει τον κένσορα σε ένα παιχνίδι Pong, μέσω της διεπαφής που είχε τοποθετηθεί στον εγκέφαλό του.

Ωστόσο, σχετικές έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα σε ανθρώπους.

Νεότερο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει, ότι ο Μασκ έχει επικοινωνήσει με την εταιρεία Synchron, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική της Neuralink, για να συζητήσει τις πιθανότητες μίας επένδυσης.

Για το τι είδους πρόταση έχει κάνει ο Μασκ στην Synchron, δηλαδή αν πρόκειται για κάποια πρόταση συνεργασίας ή για μία πρόταση οικονομικής επένδυσης, δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες πληροφορίες, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Η πρόοδος της Neuralink είναι πολύ αργή
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία δεν είναι βέβαιη και η Synchron δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αποδεχτεί την προσφορά του Μασκ. Μάλιστα, ο Μασκ φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την αργή πρόοδο της Neuralink στις σχετικές έρευνες.

Η Neuralink είχε ανακοινώσει το 2019 ότι επρόκειτο να ζητήσει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους εντός του 2020.

Φέτος τον Ιανουάριο, η εταιρεία άρχισε να αναζητά διευθυντή κλινικών δοκιμών που θα επέβλεπε τις δοκιμές της συσκευής σε ανθρώπους.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και η FDA (Food and Drug Administration) δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πόσο μακριά βρίσκεται η Neuralink στη διαδικασία εξασφάλισης της έγκρισής της.

Τα επιτεύγματα της Synchron

Από την πλευρά της η Synchron ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι είχε εμφυτεύσει τη δική της διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή στον κινητικό φλοιό ενός ανθρώπου ασθενή στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Με την επέμβαση να γίνεται από γιατρούς στο νοσοκομείο Mount Sinai West της Νέας Υόρκης, ως μέρος της δοκιμής COMMAND της εταιρείας, η οποία στοχεύει να εξετάσει την ασφάλεια του εμφυτεύματος Synchron σε ασθενείς με σοβαρή παράλυση.

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε σχετική μελέτη στην Αυστραλία, όπου τέσσερα άτομα παρέμειναν ασφαλή μετά από ένα χρόνο με το εμφύτευμα της Synchron.

Ο ρόλος των εμφυτευμάτων
Όπως και η Neuralink, η Synchron ελπίζει να παρέχει σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα τη δυνατότητα να ελέγχουν συσκευές, όπως smartphone και υπολογιστές με το μυαλό τους.

Αυτό το διαφημίζουν ως ανεξαρτησία που θα αποκτήσουν στο να στέλνουν email, μηνύματα και να κάνουν διάφορες ψηφιακές εργασίες. Κανείς δεν αναφέρει τη σκλαβιά που θα υφίστανται, εξαρτώμενοι από την τεχνολογική αυτή ανώτερη νοημοσύνη.

Το παρασκήνιο

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι ο Μαξ Χόντακ, συνιδρυτής της Neuralink αποχώρησε από την εταιρεία το 2021 και αποκάλυψε ότι ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στη Synchron, ενώ επένδυσε οικονομικά στην εταιρεία, δηλώνοντας ενθουσιασμένος για αυτά που κάνουν.

Ο Έλον Μασκ στο παρελθόν είχε συζητήσεις με άλλους αντιπάλους της Neuralink. Σε μια από αυτές είχε έρθει σε επαφή με την Paradromics το 2020, χωρίς τελικά οι συνομιλίες να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.