Αρχικά να αναφέρουμε την πειθαρχική της εμπλοκή για πόθεν έσχες και τον βίαιο θάνατο του συζύγου της σε χώρα της Ασίας, που την ανάγκασε – τότε – να δηλώσει αποχή, λόγω πένθους, από εισαγγελέας στην πρωτόδικη δίκη Κορκονέα στο ΜΟΔ Αμφισσας, θέση, στην οποία κληρώθηκε, στη συνέχεια, ο συνάδελφος της εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Και φτάνουμε στην αυτοκτονία το 2019, του τότε προισταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε, αφήνοντας με το θάνατο του, ένα ξαφνικό και μεγάλο κενό στη Δικαιοσύνη, που έπρεπε να καλυφθεί.

Αυτό έγινε με την προαγωγή σε Αντεισαγγελέα ΑΠ της μέχρι τότε εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία ήταν εποπτεύουσα στην ΕΥΠ, θέση την οποία σήμερα κατέχει η κ. Βλάχου.

Η προαγωγή σε Αντεισαγγελέα ΑΠ της κ. Αδειλίνη, άνοιξε το δρόμο, γιά να καταλάβει ένα από τα πιό νευραλγικά πόστα στη Δικαιοσύνη, νέος εισαγγελέας.

Το θέμα αποτελούσε σημείο… τριβής στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, καθώς ψιθυριζόταν, από τότε ότι, υπήρχε ασυμφωνία, για το πρόσωπο της εισαγγελέα εφετών κ. Βλάχου, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τη θέση της επόπτη της ΕΥΠ.
Ακουγόταν μάλιστα ότι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μετά από μιά σύντομη επίσκεψη στον Αρειο Πάγο, παραμονές Χριστουγέννων του 2019, μετά τις καθιερωμένες ευχές στον τότε Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στον πρώην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, απέσυρε το αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΠ, για να εποπτεύει την ΕΥΠ η Αντεισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, βλέποντας ότι, θα έπεφτε στο κενό.

Μετά από ΄κείνη την επίσκεψη στο γιορτινά στολισμένο Αρειο Πάγο, υπό τους ήχους των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών παιδικής χορωδίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ζήτησε, τουλάχιστον, να παραμείνει κενή η θέση εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ, μέχρι νεοτέρας και να καλυφθεί προσωρινά από τον εισαγγελέα, που εποπτεύει την Αντιτρομοκρατική Κώστα Τζαβέλα, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο, μπορεί, να ασκεί παράλληλα και καθήκοντα επόπτη της ΕΥΠ, όταν κωλύεται ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ισως έπαιξε ρόλο σε αυτό ότι, βρισκόταν σε εξέλιξη και η δίκη του Noor One, όπου εισαγγελέας ήταν η κ. Βλάχου. Οπότε, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε, να καταλάβει τη θέση της Εισαγγελέα ΕΥΠ, ακόμη και εάν επελέγετο από το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου, καθώς θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο Πειραιά.

Και φτάνουμε στο Μάιο του 2020, όπου συνεδριάζει – όπως κάθε χρόνο – το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για να αποφασίσει προαγωγές, μεταθέσεις και φυσικά τοποθετήσεις εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Το θέμα Εισαγγελέα ΕΥΠ κορυφαίο στην ατζέντα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ΑΠ, με υποψηφίους, εκτός από την Αντεισαγγελέα Εφετών Βασιλική Βλάχου, που επέμενε ακόμη για τη θέση και τον συνάδελφο της Χαράλαμπο Τζώνη, έναν εισαγγελέα με εξαιρετική νομική κατάρτιση και θητεία στην Οικονομική Εισαγγελία, που είχε δικάσει με επιτυχία την υπόθεση της κάρτας Υγείας.

Στη συνεδρίαση του ΑΔΣ στον Αρειο Πάγο, η κ. Βλάχου, κατάφερε να κόψει το νήμα στην κούρσα, για τη θέση της Εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ και να επικρατήσει του συναδέλφου της Χαράλαμπου Τζώνη, με… διαφορά στήθους, καθώς μία ψήφος ήταν αυτή, που έκρινε το αποτέλεσμα!

Με οριακή πλειοψηφία 6 ΝΑΙ και 5 ΟΧΙ η κ. Βλάχου πέτυχε τότε, όχι μόνο να διχάσει τον Αρειο Πάγο, αλλά να επιτύχει και ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς από τις πέντε αρνητικές ψήφους, που συγκέντρωσε, οι δύο ανήκαν στον τότε Πρόεδρο Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στον Εισαγγελέα ΑΠ Βασίλη Πλιώτα, που δεν ταυτίστηκαν με τις βουλές του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ακόμη συζητείται στο Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ότι, η εισαγγελέας ΕΥΠ κατέλαβε τη θέση, παρά την αντίθετη άποψη των δύο κορυφαίων της Δικαιοσύνης, του τότε Προέδρου ΑΠ Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και του πρώην Εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα, γεγονος καινοφανές.

Το τι επακολούθησε στον Αρειο Πάγο, μόνο με την.. historia arcana (ανέκδοτη ιστορία) του Προκόπιου μπορεί, να συγκριθεί.

Οι ημέρες πέρασαν και φτάνουμε στην 29η Ιουνίου 2020, όπου συνεδρίαζε εκ νέου το ΑΔΣ, γιά τις προαγωγές Αντεισαγγελέων Εφετών σε Εισαγγελείς.

Δεν γνωρίζουμε τι έγινε πίσω από τις κλειστές, βαριές δρύινες πόρτες των ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν μπορούμε όμως, να παραβλέψουμε την ακεραιότητα, το σθένος, το υψηλό φρόνημα και τον κώδικα αξιών του πρώην Προέδρου Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, ο οποίος, αν και αποχωρούσε την επομένη των προαγωγών στο ΑΔΣ, λόγω της συνταξιοδότησης του, είπε ΟΧΙ και απέσυρε το σχετικό ερώτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιά την προαγωγή οκτώ Αντεισαγγελέων Εφετών σε Εισαγγελείς Εφετών, μεταξύ των οποίων και για την προαγωγή της κ. Βλάχου, γιά την οποία υπήρχε αρνητική εισήγηση!

Η σημερινή Εισαγγελέας ΕΥΠ, άμα τη αποχωρήσει Τσαλαγανίδη, προήχθη σε Εισαγγελέα Εφετών, καθώς το ΑΔΣ έκρινε χωρίς την παρουσία του.

Επιπλέον, αφού ολοκληρώθηκε η δευτεροβάθμια δίκη του Noor One, τον Οκτώβριο του 2020, η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου έφυγε από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, όπου υπηρετούσε μέχρι τότε και εγκαταστάθηκε στα ρετιρέ της Κατεχάκη, από όπου εποπτεύει την ΕΥΠ.