Το αεροσκάφος που μεταφέρει την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν ΜΜΕ.

Η πτήση συνοδευόταν από πολεμικά αεροσκάφη της Ταΐβάν ενώ αμερικάνικα καταφτάνουν από την Ιαπωνία. Επιπλεόν η Κίνα έκλεισε τον εναέριο χώρο στο στενό της Ταΐβάν. Την ίδια στιγμή η Κίνα έκλεισε τον εναέριο χώρο στο στενό της Ταΐβάν, ενώ κινεζικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τις βάσεις του.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλάνο της Πελόζι αναχώρησε από τη πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, και απέφυγε τη στρατιωτικοποιημένη Νότια Κινεζική Θάλασσα, περνώντας από τον εναέριο χώρο της Ινδονησίας, και πλέον έχει λάβει πορεία προς τη Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

Ως εκ τούτου όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με τους Κινέζους να απειλούν ακόμη με στρατιωτικά μέτρα εναντίον του αμερικανικού αεροσκάφους.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η Πελόζι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Η Ταϊβάν έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια ενώ από την πλευρά της η Κίνα που θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της. Επιπλέον, αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν.

Παράλληλα, ο ιστότοπος της ταϊβανέζικης κυβέρνησης έχει «πέσει» και πολλοί αναλυτές φοβούνται πως μια κυβερνοεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.